Locale Altele
Vineri, 25 Octombrie 2024
Vin, 25 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Maghiarii sătmăreni şi-au sărbătorit Ziua Naţională… separat
Florin Răchitan  - Marti, 15 Martie 2011

Comunitatea maghiară din Satu Mare a sărbătorit Ziua Naţională, prin care se aniversează începutul Revoluţiei de la 1848, atât la manifestările organizate după tiparul obişnuit de către UDMR, cât şi la cele organizate în premieră de Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania, organizaţie concurentă UDMR-ului, ce-l are ca lider pe Tokes Laszlo.


 

Evenimentele festive organizate de UDMR au început încă de luni în diferite localităţi cu populaţie maghiară din judeţ şi au culminat marţi cu depunerea de coroane de la statuia lui Petofi Sandor din parcul de la Spitalul Vechi din Satu Mare, precedată de un program artistic.





 

Invitatul de onoare al UDMR-iştilor a fost preşedintele Organizaţiei Judeţene din Szabolcs-Szatmar-Bereg a partidului de guvernământ din Ungaria - FIDESZ, parlamentarul Tilki Attila, care este şi primarul oraşului Fehergyarmat. El a rostit un discurs plin de critici la adresa adversarilor politici din ţara vecină şi, pentru a da impresia că acestea au legătură şi cu realităţile vieţii comunităţii maghiare din Satu Mare, a insistat pe ideea unităţii regionale transfrontaliere şi a intereselor comune ale maghiarilor care trăiesc de o parte şi de alta a graniţei.


 

Manifestările UDMR au continuat la Teatrul de Nord, unde, înaintea spectacolului prezentat de trupa „Harag Gyorgy”, preşedintele UDMR Satu Mare, Csehi Arpad, a remarcat în discursul său scindarea comunităţii maghiare sătmărene în această zi de sărbătoare, făcând referire la o manifestare ce se desfăşura în paralel, la aceeaşi oră, la Centrul Democraţia de pe Bulevardul Vasile Lucaciu, în organizarea Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.


 

Participanţii la această manifestare paralelă au organizat o defilare cu torţe de la sediul Centrului Democraţia până la monumentul revoluţionarului Kossuth Lajos din cimitirul reformat de lângă gară, locul de unde în anii anteriori porneau tinerii UDMR-işti, purtând steagul revoluţionar maghiar, în defilarea lor prin oraş.

1961 vizite
Distribuie pe